Весняне щеплення винограду

В зонах, де існує вірогідність пошкодження сортів винограду європейського виду філоксерою, або в північних районах,  де мало снігу і можливе підмерзання коріння у неморозостійких сортів, виноградники закладають саджанцями , прищепленими на філоксеростійкі або морозостійкі підщепи.

Треба мати на увазі, що підщепа в деякій мірі впливає на життєдіяльність рослини, знижуючи або підвищуючи силу росту, урожайність, довговічність і т.п.
 
Щеплені саджанці висаджують на ділянці так, як і власно кореневі.
 
Щеплені рослини можна виростити і самому. Це можна зробити в приміщенні або на кореню в полі, застосовуючи спосіб покращеної копуліровки. Дивіться (відео)
 
Для щеплення в приміщенні, восени заготовлюються живці підщепного сорту, і сортів які хочуть защепити.
В кінці березня, або на початку квітня живці підготовляють до щеплення.
 
Для цього нарізають підщепні сорти довжиною 40-45 см, всі вічка на них видаляють, а на нижній частині роблять борозни.
На живцях сорту, який буде щепитись, поновлюють зрізи.
Підготовлені таким чином живці замочують у воді кімнатної температури на протязі доби.
 
Перед щепленням живці сорту який будемо нащеплювати нарізаємо довжиною 6-7 см з одним вічком. Зріз на живці робимо на 1-1,5 см нижче вічка. На підщепі зріз робимо під верхнім вузлом. З’єднуємо компоненти і обв’язуємо місце щеплення плівкою.
 
Зроблене щеплення вкладаємо в ящик і пересипаємо вологою тирсо. Перед встановленням на дно насипаємо вологу тирсу шаром в 10 см. Верх щеплення повинен бути на рівні бокових стінок ящика. В такому стані щеплення повинно стояти в кімнаті у світлому місці.
 
Через 3 тижні при добрій погоді, щеплення виносять на вулицю. Поступово треба привчати пагони, які проросли, до температури повітря і прямих сонячних променів. Через тиждень такого заготування, щеплення виймаємо з тирси, вмовкаємо нижню частину у земляну з додаванням органіки бовтанку, і висаджуємо у шкілку, або на постійне місце.
 
При садінні у шкілку місце щеплення повинно бути на рівні ґрунту або вище на 5 см.
 
При щепленні у відкритому ґрунті, підщепу зрізуємо на пеньок, робимо косий зріз з надрізом (покращена копуліровка), такий само зріз робимо на живці. З’єднуємо живець з підщепою і місце щеплення обв’язуємо плівкою.
Щеплення обкладаємо вологою тирсою, і засипаємо рихлим вологим ґрунтом так, щоб над вічком щеплення був шар землі не більше 5 см . За два тижні вічко проросте і на поверхні ґрунту з’явиться пагін.
Через 25-30 днів обережно розгортаємо місце щеплення і знімаємо плівку.
 
Якщо підщепа товша ніж живець, тоді щеплення робимо способом "в розщіп".

Питання та відповіді по садівництву Всі питання (656)

Новини садівництва та сайту Всього новин (25)

  • Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Ми продовжуємо висвітлювати наукові розробки в галузі садівництва. Зі статею "Ампелографія як наука про види і сорти винограду для виноградарів-аматорів." до нас приєдналась Ірина Мирославівна Гель - Кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівницітва Львівського національного аграрного університету Гель І.М. викладає... 2018-03-07 читати
  • Приємна новина на нашому сайті. Приємна новина на нашому сайті.Ми починаємо висвітлювати дослідження наших вчених в галузі садівництва. Для цього відкрита сторінка "Наукові дослідження" у вкладці "Статті". Відкриває цю рубрику кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівництва Львівського національного аграрного університету Рожко Іванна Семенівна. Сподіваємось, що наданий... 2018-02-17 читати
  • Мільйон з горішка – вражаюче, але можливо! Мільйон з горішка – вражаюче, але можливо!Останнім часом все більшої популярності серед сільгоспвиробників набирають так звані нішеві культури – льон, нут, різноманітні пряні трави та горіх. Останній є однією з найбільш високорентабельних культур. Горіхове садівництво тільки набирає обертів в Україні, але уже зараз можна з упевненістю... 2016-04-13 читати