Смородина чорна

Це зимостійка, рано вступаюча в плодоношення урожайна культура.

Ягоди чорної смородини містять різні харчові і лікувально-профілактичні речовини. так по вмісту вітаміну С ( до 223 мг%) вона стоїть на першому місці середсадових культур ( крім шипшини і актинідії).

Смородина це багаторічний кущ висотою 1,5-2,5 м в діаметрі - до 2 м. Може рости до 20 років на одному місці. Довговічність її забезпечується щорічними відростаючими прикореневими пагонами, які замінюють відмираючі гілки. В залежності від віку куща їх буває від 5 до 25 штук. Пагони, які виросли на гілках в цьому році, на слідуючий рік дають плоди. Найбільш урожайними є  3-4-річні гілки. Чим кращий приріст пагонів тим більший урожай.

Плодові бруньки у смородини закладаються у пазухах листків. У смородини відрізняють 4 типи плодових гілок: змішані пагони мають довжину 15-35 см, бруньки на них можуть бути як квіткові, так і ростові; плодові пагони довжиною 10-15 см мають бокові бруньки, які є квітковими, букетні гілочки довжиною 5-6 см мають тільки бокові плодові бруньки. У смородини кільчатки плодового утворення довжиною до3 см мають 1-3 бруньки і живуть 2-3 роки. Ці особливості розвитку пагонів потрібно враховувати під час формування кущів та щорічного обрізування.

Найбільш урожайні гілки смородини 2-4 річні.

Сорта смородини бувають самоплідні і самобезплідні, тому на ділянці бажано мати не один а 2-3 сорти.

Корені розміщуються на глибині 10-50 см, окремі проникають до 1,5 - 2 м. Стержневий корінь відсутній.

У промислових насадженнях чи на присадибних ділянках на родючих грунтах смородину найдоцільніше вирощувати на одному місці 12-14, а на бідніших - 10-11 років.

Ранньосередній сорт інтенсивного типу. Виведений в Інституті садівництва УААН. Високоврожайний сорт, самоплідний, стійкий до борошнистої роси і іржі, але середньо пошкоджується антракнозом, відносно посухостійкий. Кущ середньорослий, слаборозлогий, придатний для механізованого збирання урожаю. Ягоди відносно великі, одномірні, середньою масою 1,7-1,8 г, великі 3,2-3,5 г, округло-овальні, чорні, блискучі. Дозрівання практично одночасне. Придатні для споживання свіжими, заморожування, різних видів переробки - соки, желе , виноматеріали.

детальніше
10.00 грн.
Немає у наявності

Середньостиглий сорт інтенсивного типу селекції Інституту садівництва УААН. Відрізняється високою і стабільною урожайністю, самоплідністю, комплексною стійкістю до грибних хвороб, посухостійкістю. Кущ компактний, середньорослий, напіврозлогий. Пагони з вкороченими міжвузлями, товсті. Ягоди середньої маси 1,7-1,8 г, великі 2,5-2,6 г, одномірні, округло-елептичні, чорні, блискучі. Дозрівають практично одночасно. Придатні для споживання свіжими, замороження, переробки на соки, желе, виноматеріали. Один з сортів який придатний для повного механізованого вирощування і збирання урожаю.

детальніше
10.00 грн.
Немає у наявності

Середньопізній сорт чорної смородини. Відрізняється високою і стабільною урожайністю, високим вмістом вітаміну С (308,0-334,8 мг на 100 г сирої маси), комплексною стійкістю до грибкових хвороб. Ягоди середньою масою 0,9-1,2 г, великі - 1,7-2,4 г, округлі, чорні, блискучі. Достигання практично одночасне, ягоди які достигли не осипаються. Придатні для вживання у свіжому вигляді, заморожування, а текож для переробки на соки, желе, виноматеріали.

детальніше
10.00 грн.
Немає у наявності

Кущ сильнорослий, прямостоячий Самоплідність та скороплідність високі. На другий рік після садіння дає урожай до 0,5 кг з куща. Врожайність висока і стабільна, в середньому одержують по 5,4 т/га, максимально до 10,2 т/га Сорт зимостійкий, має польову стійкість до антракнозу і практично стійкий до борошнистої роси, слабо пошкоджується бруньковим кліщем. Ягоди великі ( середня маса 1,2 г. максимальна 2,0 г. круглі блискучі.

детальніше
10.00 грн.
Немає у наявності

Середньопізній сорт чорної смородини. Ягоди великі, достатньо одного розміру, середня маса 1,5 г, більші - 4,5 г, округлі, чорні, блискучі. Дозрівання дружне, практично одночасне.

детальніше
10.00 грн.
Немає у наявності

Питання та відповіді по садівництву Всі питання (495)

Новини садівництва та сайту Всього новин (16)

  • Червиця (древесница) в’їдлива Червиця (древесница) в’їдлива Небезпечний шкідник особливо для яблуні . Яка його біологія розвитку , як з ним боротися читайте в нашій новій статті на сайті. 20140110 читати
  • Плодова гниль зерняткових Плодова гниль зернятковихСерпень місяць – достигають ранні сорти яблуні і груші. Але можна втратити весь урожай, якщо в саду є загроза розвитку плодової гнилі. Плодова гниль уражує плоди зерняткових і кісточкових культур. Що це за хвороба, як вона розвивається, і що треба... 20130819 читати
  • Парша яблуні - небезпечна хвороба Парша яблуні - небезпечна хворобаПарша яблуні одне з найбільш шкідливих і поширених захворювань. Уражуються плоди, листя і пагони, знижується врожайність, якість плодів і стійкість дерев, особливо зимових  і осінніх сортів, до морозів. Що це за хвороба, який розвиток вона проходить на протязі вегетаційного періоду,... 20130813 читати