Вирощування насіневих підщеп кісточкових культур.

Щоб одержати підщепи необхідно влітку підготувати насіння з плодів аличі, слив, абрикосів. Кісточки абрикоса та дикої аличі я отримую з місцевих сортів, які добре адаптовані до кліматичних умов Чернігівщини.

Кісточки абрикосів необхідно очистити від м’якоті добре висушити і в такому вигляді зберігати до осені. В жовтні місяці кісточки абрикосів засипте вологим, добре промитим річковим піском та поставте в підвал для стратифікації.

Кісточки аличі та слив також необхідно видалити з плодів, добре промити водою, але їх зразу ж потрібно засипати вологим промитим річковим піском, добре перемішати та поставити в ящичку на зберігання в підвал. До кінця літа та восени насіння необхідно зберігати в підвалі при температурі 15-16 градусів тепла, а взимку при температурі 2-5 градусів тепла. Періодично контролювати вологість піску та зволожувати його при необхідності.

Ділянку під сіянці готую восени. Під перекопку вношу перегній або компост, а також фосфорні та калійні добрива. Азотні добрива застосовую весною у вигляді підживлень.


Кісточки я висіваю частинами в різні строки, щоб одержати гарантовано необхідну кількість сіянців.

Першу частину я висіваю восени, в жовтні місяці. Роблю рядочки та висіваю кісточки аличі, сливи та абрикоса. Кісточки розкладаю на відстані 5- 8 см одна від одної. Глибина посадки насіння залежить від його породи, розмірів та механічних властивостей ґрунту. Насіння кісточкових порід висівають на глибину 4-5 см на важких ґрунтах і на 5-6 см на легких ґрунтах. Взимку насіння пройде стратифікацію і зійде навесні.


Другу частину кісточок я висіваю в лютому місяці в стаканчики разом з садінням насіння томатів для розсади. Особливо хороші результати дає садіння в стаканчики насіння аличі та шовковиці . Висіваю для своїх потреб по 100 шт. (фото 1 фото 2)  В дні стаканчиків жалом паяльника необхідно зробити чотири отвори. Ґрунтову суміш я використовую ту, що продають в магазинах «Зелений світ» для вирощування розсади. Це субстрат універсальний "Кардаш". В стаканчики насипаю субстрат, потім розкладаю кісточки, що лежали в вологому піску, присипаю шаром піску товщиною в 2-3 см (фото 3), поливаю розовим розчином марганцівки. Стаканчики ставлю на піддон, надіваю поліетиленовий мішок (фото 1), щоб зберегти вологу і ставлю на пророщування в термошафу. Про будову термошафи розповім окремо.

        

Фото 1                                                                                             Фото 2


Сіянці аличі в стаканчиках виростуть до травня місяця до висоти 30-35 см.(фото 2)

             

    Фото 3                                                                                                                                    

В травні місяці, коли мине загроза заморозків, необхідно висадити сіянці в ямочки рядочками. Стаканчики при висаджуванні треба розрізати (фото 3). В подальшому за сіянцями доглядають як за звичайними деревцями, своєчасно поливають та підживлюють. Такі сіянці уже в перший рік можливо використовувати в серпні місяці для літнього окулірування, а частину залишити для зимового щеплення. Частину сіянців шовковиці також можна використовувати для щеплення в перший рік. Розповідь про вирощування сіянців та про способи окультурення шовковиці весною та літом в наступній статті.


Третю частину кісточок висіваю весною. Для цього залишаю частину кісточок в вологому пісочку в підвалі для стратифікації. Якщо взимку багато снігу, то ящики з кісточками замотую в поліетиленові мішки та прикопують в сніг до весни. Кісточки взимку пройдуть стратифікацію та ранньої весни скидають кірку та проростають (фото 4).   

           

                                                                 Фото 4                                                                                                                            

За насінням необхідно слідкувати, щоб воно не проросло раніше, ніж буде можливість його висадити весною на грядки. Пророщені кісточки висаджую рядочками. Якщо є час і можливість кінчик корінця необхідно прищипнути, щоб визвати галуження кореня сіянців. Влітку сіянці треба поливати та підживлювати,щоб до осені одержати підщепи з діаметром стовбурця 6-8 мм.


Восени в листопаді сіянці викопую, сортую та відбираю частину для зимового щеплення. Тоненькі прикопую в канавці для садіння весною на дорощування. Сіянці для зимового щеплення обрізую так, щоб біля корінця залишився стовбурець довжиною десь 15см. Корінці підщеп бажано перед зберіганням помити з допомогою віничка. Зв’язую підщепи по 10шт, складаю в ящики в вологий субстрат - можна в торф, тирсу тощо. Я зберігаю в вологій тирсі. Ящики з підщепами зберігаю в підвалі при температурі -2,+2 градуси.

Живці для окультурення підщеп заготовляю з дерев свого саду та знайомих до настання сильних морозів. Живці найкраще брати з периферії середньої і верхньої частини крони з південної і західної сторін. Гілочки повинні бути довжиною не менше 40 см і товщиною десь біля 5-8 мм. Для щеплення використовую здебільшого середню частину живця. Живці зв’язую у пучки, вішаю етикетку і зберігаю у холодному підвалі або в снігу. При зберіганні в холодному підвалі живці ставлю вертикально в поліетиленовий мішок, зрізами вниз, обсипаю вологою тирсою на 1/3 довжини і потім періодично контролюю вологість тирси. Зверху поліетиленовий мішок зав’язую, але залишаю невеликий отвір для провітрювання.

Як і коли виконую зимове щеплення?

Григорій Никифорович Шляховий
Чернігів., тел. 0669129012.

Питання та відповіді по садівництву Всі питання (670)

Новини садівництва та сайту Всього новин (26)

  • Поради і досвід садівників - аматорів Поради і досвід садівників - аматорівПочинаємо знайомити з досвідом роботи садівників – аматорів, які на сторінках нашого сайту діляться своїми досягненнями. «Якщо у вас взимку є вільний час, а в лютому місяці хуртелиця і мороз, саме тоді і є можливість зайнятися зимовим щепленням.» -... 2019-02-21 читати
  • Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Ми продовжуємо висвітлювати наукові розробки в галузі садівництва. Зі статею "Ампелографія як наука про види і сорти винограду для виноградарів-аматорів." до нас приєдналась Ірина Мирославівна Гель - Кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівницітва Львівського національного аграрного університету Гель І.М. викладає... 2018-03-07 читати
  • Приємна новина на нашому сайті. Приємна новина на нашому сайті.Ми починаємо висвітлювати дослідження наших вчених в галузі садівництва. Для цього відкрита сторінка "Наукові дослідження" у вкладці "Статті". Відкриває цю рубрику кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівництва Львівського національного аграрного університету Рожко Іванна Семенівна. Сподіваємось, що наданий... 2018-02-17 читати