Пристосування для проведення зимового щеплення в приміщенні

Щеплення проводжу за столом в теплому приміщенні.

В залежності від товщини підщепи щеплення виконую в спосіб поліпшеного копулірування. Для цього підбираю підщепу і живець приблизно одного діаметру, а якщо підщепа більшого діаметру то копулірування з язичком виконую збоку       (див фото 1-2).

/uploads/doc_img/CHNG_3.jpg/uploads/doc_img/CHNG_4.jpg

Фото 1.2. 

      В 2014 році, а потім і в 2015 я, начитавшись рекомендацій в інтернеті про використання секаторів для щеплення, виконував щеплення за допомогою секаторів з омегоподібним ножем.
      При виконанні робіт були випробувані секатори китайського виробництва і наш – український (див. фото 3).

/uploads/doc_img/CHNG_1.jpg

Фото 3.

Обидва секатори були заздалегідь підготовлені – ножі були заточені і дезінфіковані.
      Щеплення такими секаторами звичайно виходить швидко й красиво. Але яке ж було моє здивування, коли вихід якісних саджанців був дуже маленький. Ростки з бруньок були слабкі, деякі живці зовсім не проснулись, а деякі деревця легко відламувались восени в місці щеплення. Після дослідження виявилось, що зрощування підщепи і живця відбувається тільки в декількох місцях по омегоподібній лінії розрізу. Очевидно, що при виконанні омегоподібних шипіка й паза ножем секатора перпендикулярно волокнам деревця, зріз одержуємо не гладенький, а з бахромою, що і шкодить гарному зрощуванню живця і підщепи. Секатори були випробувані для щеплення слив, абрикосів та шовковиці. Це моя, звичайно, суб’єктивна думка, можливо для інших порід дерев такі секатори більш ефективні.

В 2016-2018 роках я майже повністю відмовився від секаторів з омегоподібним ножем і поліпшене копулірування виконував класичним способом, з допомогою ножа. Також були виготовлені та випробувані деякі пристосування, які пришвидшують та поліпшують виконання робіт. Використовував під час робіт ніж фірми FISKARS (див. фото3). Лезо ножа виготовлене з нержавіючої сталі, довго зберігає гостроту жала під час роботи. Але ж, щоб ним користуватись необхідно змінити кут заточки. Лезо треба заточити з однієї сторони, кут заточки повинен бути 13-15 градусів . Крім того, щоб одержати однаковий кут при виконані зрізу на підщепі і живцеві виготовив і випробував декілька пристосувань, а саме – копуліровочний зажим, секатор CК-1 та гільйотину (див .фото 4.5.6.). 

/uploads/doc_img/CHNG_5.jpg/uploads/doc_img/CHNG_7.jpg

Фото 4.5.                                                                                           

/uploads/doc_img/CHNG_8.jpg

Фото 6

Про ці пристосування в наступній статті.

Григорій Никифорович Шляховий
м. Чернігів.,

                                                                                                   

Питання та відповіді по садівництву Всі питання (678)

Новини садівництва та сайту Всього новин (31)

  • Хвороба груші -іржа Хвороба груші -іржаСадівники надсилають фотографії, ставлять питання, що сталося з грушею? Це хвороба чи шкідник? Як з цим боротися? Дійсно останні роки на груші все більше і більше появляється ця хвороба - іржа. 15 -20 рокіів тому про іржу на груші навіть... 2020-03-01 читати
  • Точне садівництво Точне садівництвоТехнологія Smart Fresh. Що це таке? На чому вона заснована? Нова стаття "Високотехнологічне садівництво" надасть Вам можливість поверхнево ознайомитись з цією технологією. Взаєте хто є дистриб’ютером і представником цієї технології в Україні. 2020-02-14 читати
  • Зимове щеплення. Зимове щеплення.Статею "Зимове щеплення я роблю так." ми закінчуємо публікацію матеріалу який нам надав садівник-аматор Шляховий Григорій Никифорович з міста Чернігів. Сподіваємось, що його досвід допоможе і облегшить роботу по проведенню зимового щеплення в приміщенні.  Статті викладені мовою оригінала.... 2020-01-27 читати