Зимове щеплення плодових культур у приміщенні.

Для проведення зимового щеплення плодових культур Вам необхідно заготовлені  підщепи, занести у приміщення з температурою +18-20° С .

Коріння накрити вологою мішковиною, або засипати вологою тирсою. Слідкувати, щоб підщепа не підсохла. Через тиждень - два, як тільки бруньки на підщепі почнуть розвиватись, починаєте робити щеплення.

Живці для щеплення, до цього часу, повинні зберігатися в холодильнику. Щоб вони були у стані спокою. Їх витягуєте за день до проведення щеплення.

Перед щепленням підщепу промиваєте у проточній  воді від бруду, просушуєте або  протираєте шматою, щоб місце щеплення було чистим.

Після проведення щеплення живець занурюєте у парафін нагрітий до температури 60-70°С. Парафін повинен покривати живець весь разом з плівкою, якою обмотали місце щеплення.

Защеплені підщепи вкладаєте у ящик, корінням всередину,  пересипаєте пропареною вологою тирсою і ставите на стратифікацію у тепле приміщення ( +20 - 23° С). І вологістю повітря 90%.

Після 10-15 днів стратифікації, треба переглянути щеплення. Розмотуєте на деяких рослинах плівку і дивитесь, якщо у місці щеплення утворився калюс, можете виносити ящики у холодне приміщення і зберігати при низьких температурах (0...+1°С) до висадки у грунт.

Висаджувати необхідно при першій можливості. Бажано до розпускання бруньок на живцях. Дику поросль на підщепі при посадці необхідно видалити. 

Можна  відразу висадити у горщики чи контейнери і виставити в теплицю, або у світле приміщення.

                                                                                                                                                                                                                         Микола Лук’янов

                                                                                                                                                                                                                           9 січня 2012 р

 

Питання та відповіді по садівництву Всі питання (656)

Новини садівництва та сайту Всього новин (25)

  • Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Ми продовжуємо висвітлювати наукові розробки в галузі садівництва. Зі статею "Ампелографія як наука про види і сорти винограду для виноградарів-аматорів." до нас приєдналась Ірина Мирославівна Гель - Кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівницітва Львівського національного аграрного університету Гель І.М. викладає... 2018-03-07 читати
  • Приємна новина на нашому сайті. Приємна новина на нашому сайті.Ми починаємо висвітлювати дослідження наших вчених в галузі садівництва. Для цього відкрита сторінка "Наукові дослідження" у вкладці "Статті". Відкриває цю рубрику кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівництва Львівського національного аграрного університету Рожко Іванна Семенівна. Сподіваємось, що наданий... 2018-02-17 читати
  • Мільйон з горішка – вражаюче, але можливо! Мільйон з горішка – вражаюче, але можливо!Останнім часом все більшої популярності серед сільгоспвиробників набирають так звані нішеві культури – льон, нут, різноманітні пряні трави та горіх. Останній є однією з найбільш високорентабельних культур. Горіхове садівництво тільки набирає обертів в Україні, але уже зараз можна з упевненістю... 2016-04-13 читати