Плодова гниль

Фотографії по темі:

Плодова гниль зерняткових культур . Поширена повсюдно.

Збудник захворювання – гриб Stromatinia fructigena Pers.- сумчаста стадія, Monilia fructigena Pers. - конідіальная стадія, більш пристосований до зерняткових, але може вражати і кісточкові породи.

Гриб, вражаючи плоди, поступово викликає їх повне загнивання. Перші гнилі плоди зазвичай з'являються в середині червня (на ранньостиглих сортах можуть раніше), але масового розвитку хвороба досягає до моменту повного дозрівання плодів. Зараження відбувається в місцях пошкодження шкірки плодів комахами (головним чином плодожеркою і казаркою), градом і через тріщини, які утворилися  в наслідок ураження паршею. Здоровий плід може заразитися і при контакті з хворим, що особливо небезпечно в плодосховищах. Можливо також зараження плодів через воронку при наявності крапельно - рідкої вологи. В інших випадках зараження може відбуватися і при відносно низькій вологості повітря, однак сприяє захворюванню підвищена вологість (75 - 80% і вище).


Плодова гниль розвивається у вигляді невеликої  бурої плями, яка поступово разрозтається і охоплює більшу частину плоду. На поверхні загниваючих плодів з'являється велика кількість  «подушечок» сірого кольору, розташованих зонально у вигляді концентричних кругів. Ці подушечки уявляють собою місце розвитку конідій, які, потрапляючи на здоровий плід, викликають зараження, якщо на його поверхні є ранки. Інкубаційний період хвороби (від зараження до появи перших її ознак) зазвичай дуже короткий, всього 3-5 днів, період від зараження до появи спороношення складає в середньому 8-10 днів. Це обумовлює появу багатьох поколінь гриба протягом літа, а звідси - і швидке розповсюдження хвороби. За несприятливих для розвитку спороношення умовах вражений плід набуває синювато-чорного забарвлення (муміфікується) і залишається зимувати на дереві. Навесні такий плід покривається подушечками спороношення, які обумовлюють первинне зараження рослин.


Хвороба продовжує розвиватися і в плодосховищах. Гриб може давати спороношення навіть при температурі 2 °С. При високій температурі в період зберігання розвиток гнилі посилюється.


Найбільш сильно уражаються плодовою гниллю сорти яблуні літньогщ і осіннього строку достигання Антонівка звичайна, Ренет ландсбергський, Папіровка, Боровінка. Теремок; з груш - Бергомот, Диканька зимова. Менше вражаються сорти яблуні Пепінка литовська, Ауксіс, Буцький, Джонатан, Пармен зимовий золотий і інші.


Заходи боротьби.


Щоденний збір і знищення ушкодженої падалиці. Ретельний збір восени плодів, що залишилися на дереві і лежачих на землі. Обприскування дерев 1%-ною бордоською рідиною, 0,4%-ної хлорокисью міді або цинебом до моменту достигання спор гриба. Знищення шкідників саду.


Найкраще попередити появу плодової гнилі в саду, застосувавши систему захисту яблуні і груші


Боротися з плодовою гниллю потрібно і в плодосховищах, підтримуючи в них абсолютну чистоту, не вносити з урожаєм навіть слабо пошкоджених плодів і видаляти ті, на яких з'явилася гниль.

Питання та відповіді по садівництву Всі питання (656)

Новини садівництва та сайту Всього новин (25)

  • Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Ми продовжуємо висвітлювати наукові розробки в галузі садівництва. Зі статею "Ампелографія як наука про види і сорти винограду для виноградарів-аматорів." до нас приєдналась Ірина Мирославівна Гель - Кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівницітва Львівського національного аграрного університету Гель І.М. викладає... 2018-03-07 читати
  • Приємна новина на нашому сайті. Приємна новина на нашому сайті.Ми починаємо висвітлювати дослідження наших вчених в галузі садівництва. Для цього відкрита сторінка "Наукові дослідження" у вкладці "Статті". Відкриває цю рубрику кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівництва Львівського національного аграрного університету Рожко Іванна Семенівна. Сподіваємось, що наданий... 2018-02-17 читати
  • Мільйон з горішка – вражаюче, але можливо! Мільйон з горішка – вражаюче, але можливо!Останнім часом все більшої популярності серед сільгоспвиробників набирають так звані нішеві культури – льон, нут, різноманітні пряні трави та горіх. Останній є однією з найбільш високорентабельних культур. Горіхове садівництво тільки набирає обертів в Україні, але уже зараз можна з упевненістю... 2016-04-13 читати