Весняна обрізка персика.

Персик – культура світлолюбива, дерева відносно швидко ростуть , мають  високу здатність до пагоноутворення, завдяки чому скоро вступють в плодоношення. На 3-4-й рік можна отримати урожай плодів.
Одна з особливостей персика, це здатність за один вегетаційний період  утворювати два типи приростів на провідниках скелетних та плодових гілок, внаслідок чого крона може загущуватися. Перші пагони утворюються з весни в результаті проростання бруньок які були сформовані у минулому році. Під час вегетації, в основному літом, на цих пагонах з пазушних бруньок виростають пагони другої генерації. Такі пагони називають передчасними.
 Щоб забезпечити добре освітлення, для персика формують вазоподібну форму крони. Така крона має 3-4 скелетні гілки, на яких утворюють напівскелетні та плодові гілки. Центральний провідник вище верхньої скелетної гілки вирізують. Для підпорядкування гілок вищих порядків гілкам нижчих порядків сильні гілки треба переводити на зовнішню гілку. Це робиться під час обрізки при формуванні крони.
На 3-4 рік, коли дерево вступило в плодоношення при обрізці треба брати до уваги кількість плодових бруньок для плодоношення та нових приростів для формування майбутнього урожаю. Тому при обрізці однорічні прирости проріджують так щоб на гілці вони розміщувались один від одного на відстані 10-12 см., мінімум - 8 см.
Після такого прорідження починаємо формувати один приріст на заміщення другий який йде вище по гілці на плодоношення, далі знову один приріст на заміщення другий на плодоношення. Приріст що йде на заміщення зрізуємо на дві ростові бруньки від основи, з них відростуть два пагони. А ті, що на плодоношення обрізаємо на 8-10 плодових бруньок на них ми отримаємо плоди а пагін приросту не дасть.
Наступного року весною на гілках заміщення знову нижній приріст вкорочуємо на дві бруньки, а верхній на 8-10 бруньок на плодоношення як минулого року. Можна залишати на плодоношення і дві гілки. Головне не перенавантажити дерево урожаєм. Гілки ж які мали урожай , гілки плодоношення, видаляємо повністю.
Так обрізаємо дерева які вступили в плодоношення. Це можна сказати класична обрізка. На жаль при підмерзанні дерева, або окремих пагонів, гілок чи бруньок обрізка дещо змінюється. Тому підхід до кожного дерева має бути індивідуальний. Але бажано дотримуватись основного принципу обрізки.
Лук’янов М.М.
26 березня 2010 р.

Питання та відповіді по садівництву Всі питання (662)

Новини садівництва та сайту Всього новин (25)

  • Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Ми продовжуємо висвітлювати наукові розробки в галузі садівництва. Зі статею "Ампелографія як наука про види і сорти винограду для виноградарів-аматорів." до нас приєдналась Ірина Мирославівна Гель - Кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівницітва Львівського національного аграрного університету Гель І.М. викладає... 2018-03-07 читати
  • Приємна новина на нашому сайті. Приємна новина на нашому сайті.Ми починаємо висвітлювати дослідження наших вчених в галузі садівництва. Для цього відкрита сторінка "Наукові дослідження" у вкладці "Статті". Відкриває цю рубрику кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівництва Львівського національного аграрного університету Рожко Іванна Семенівна. Сподіваємось, що наданий... 2018-02-17 читати
  • Мільйон з горішка – вражаюче, але можливо! Мільйон з горішка – вражаюче, але можливо!Останнім часом все більшої популярності серед сільгоспвиробників набирають так звані нішеві культури – льон, нут, різноманітні пряні трави та горіх. Останній є однією з найбільш високорентабельних культур. Горіхове садівництво тільки набирає обертів в Україні, але уже зараз можна з упевненістю... 2016-04-13 читати