Вирощуємо суницю - продаємо полуницю?

Мова піде про суницю ананасну (Fragaria ananassa Duch.), вид, який об’єднує понад 5000 сортів і є основним серед видів роду суниць у промисловій культурі різних країн.

Найбільше значення для селекції мають такі види роду Fragaria:

Суниця лісова (F. vesca L.) – найпоширеніший вид у Європі, Північній Америці та Африці, Азії. В культурі не зустрічається, є ремонтантні та декоративні форми.

Суниці зелені, полуниці, клубніка лісова (F. viridis Dush., F. collina Ehrh.) поширений в Європі, в Азії доходить до Байкалу та Якутії. Плоди дрібні, кулясті чи яйцеподібні, рожевого або червоного кольору, у нижній частині без горішків. У культурі не поширена. Плоди збирають у природних популяціях.

Суниця східна (F. orientalis Los.) – поширений на Алтаї, в Західному Сибіру, Якутії, Забайкаллі, Монголії, Північному Китаї та Кореї. У культурі вид не зустрічається. Окремі екотипи можуть мати значення в селекції.

Суниця мускатна, клубніка європейська (F. moschata Dush., F. elatior Ehrh.) – поширений від Північної і Центральної Європи до Сибіру. Рослини дводомні. У промисловій культурі вид відсутній, деякі сорти зустрічаються в колекціях дослідних закладів та садівників-аматорів.

Виникає питання: чи збережеться видова ідентифікація культури вирощування – суниці ананасної від промислового насадження до полиці магазину? Аналіз навчальної шкільної та вузівської літератури, стандартів на продукти переробки показує, що на певному етапі товарообігу та маркетингового оформлення свіжої продукції чи продукту переробки вона вже повністю втрачена. Як результат, на полицях магазинів маємо полуницю свіжу, полуничне варення, джем, конфітюр, йогурт, сиркову масу тощо.

Не виключено, що повна відсутність правильних назв на цінниках у торгівельних мережах на свіжу продукцію та на етикетках продуктів переробки спричинена не тільки елементарним незнанням виробників але і своєрідним пристосуванням до того ж таки невігластва пересічного споживача. А можливо, слід піти від зворотнього і не пристосовуватися, а намагатися навчити, навіть посередництвом правильної етикетки.

Сфера застосування: Відділи маркування торгівельних мереж та переробних підприємств.

Рожко І.С., к.с.-г.н., доцент, Гель І.М., к.с.-г.н., доцент, Львівський національний аграрний університет

Питання та відповіді по садівництву Всі питання (681)

Новини садівництва та сайту Всього новин (37)

  • Кров’яна попелиця - небезпечний шкідник дерев яблуні Кров’яна попелиця - небезпечний шкідник дерев яблуніОдин з найнебезпечніших шкідників дерев яблуні Кров’яна попелиця. Особливості розвитку шкідника , шкодочинність і методи боротьби. Детально про шкідника можете дізнатись в нашій статті.   2025-02-18 читати
  • Всеукраїнський форум 2024 м.Львів Всеукраїнський форум 2024 м.ЛьвівРедакція журналу «Садівництво по-українськи» запрошує до участі у масштабному  всеукраїнському форумі.«ІНТЕНСИВНИЙ САД, зерняткові, кісточкові» який відбудеться 20 листопада 2024 року, м. Львів.  Запрошуємо відвідати запропанований захід. Всі подробиці форуму дізнаєтесь тут   2024-11-04 читати
  • Партнери пропонують. Партнери пропонують.Для садівників і городників завершується черговий рік. Дерева і кущі готуються до зимівлі, а садівники і городники до наступного сезону. Складають плани посадок, розраховують кількість і сортовий склад насіння і садивного матеріалу, засобів захисту рослин, мінеральних добрив. Де все це... 2024-11-03 читати