Вирощуємо суницю - продаємо полуницю?

Мова піде про суницю ананасну (Fragaria ananassa Duch.), вид, який об’єднує понад 5000 сортів і є основним серед видів роду суниць у промисловій культурі різних країн.

Найбільше значення для селекції мають такі види роду Fragaria:

Суниця лісова (F. vesca L.) – найпоширеніший вид у Європі, Північній Америці та Африці, Азії. В культурі не зустрічається, є ремонтантні та декоративні форми.

Суниці зелені, полуниці, клубніка лісова (F. viridis Dush., F. collina Ehrh.) поширений в Європі, в Азії доходить до Байкалу та Якутії. Плоди дрібні, кулясті чи яйцеподібні, рожевого або червоного кольору, у нижній частині без горішків. У культурі не поширена. Плоди збирають у природних популяціях.

Суниця східна (F. orientalis Los.) – поширений на Алтаї, в Західному Сибіру, Якутії, Забайкаллі, Монголії, Північному Китаї та Кореї. У культурі вид не зустрічається. Окремі екотипи можуть мати значення в селекції.

Суниця мускатна, клубніка європейська (F. moschata Dush., F. elatior Ehrh.) – поширений від Північної і Центральної Європи до Сибіру. Рослини дводомні. У промисловій культурі вид відсутній, деякі сорти зустрічаються в колекціях дослідних закладів та садівників-аматорів.

Виникає питання: чи збережеться видова ідентифікація культури вирощування – суниці ананасної від промислового насадження до полиці магазину? Аналіз навчальної шкільної та вузівської літератури, стандартів на продукти переробки показує, що на певному етапі товарообігу та маркетингового оформлення свіжої продукції чи продукту переробки вона вже повністю втрачена. Як результат, на полицях магазинів маємо полуницю свіжу, полуничне варення, джем, конфітюр, йогурт, сиркову масу тощо.

Не виключено, що повна відсутність правильних назв на цінниках у торгівельних мережах на свіжу продукцію та на етикетках продуктів переробки спричинена не тільки елементарним незнанням виробників але і своєрідним пристосуванням до того ж таки невігластва пересічного споживача. А можливо, слід піти від зворотнього і не пристосовуватися, а намагатися навчити, навіть посередництвом правильної етикетки.

Сфера застосування: Відділи маркування торгівельних мереж та переробних підприємств.

Рожко І.С., к.с.-г.н., доцент, Гель І.М., к.с.-г.н., доцент, Львівський національний аграрний університет

Питання та відповіді по садівництву Всі питання (656)

Новини садівництва та сайту Всього новин (25)

  • Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Ми продовжуємо висвітлювати наукові розробки в галузі садівництва. Зі статею "Ампелографія як наука про види і сорти винограду для виноградарів-аматорів." до нас приєдналась Ірина Мирославівна Гель - Кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівницітва Львівського національного аграрного університету Гель І.М. викладає... 2018-03-07 читати
  • Приємна новина на нашому сайті. Приємна новина на нашому сайті.Ми починаємо висвітлювати дослідження наших вчених в галузі садівництва. Для цього відкрита сторінка "Наукові дослідження" у вкладці "Статті". Відкриває цю рубрику кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівництва Львівського національного аграрного університету Рожко Іванна Семенівна. Сподіваємось, що наданий... 2018-02-17 читати
  • Мільйон з горішка – вражаюче, але можливо! Мільйон з горішка – вражаюче, але можливо!Останнім часом все більшої популярності серед сільгоспвиробників набирають так звані нішеві культури – льон, нут, різноманітні пряні трави та горіх. Останній є однією з найбільш високорентабельних культур. Горіхове садівництво тільки набирає обертів в Україні, але уже зараз можна з упевненістю... 2016-04-13 читати