Вирощуємо суницю - продаємо полуницю?

Мова піде про суницю ананасну (Fragaria ananassa Duch.), вид, який об’єднує понад 5000 сортів і є основним серед видів роду суниць у промисловій культурі різних країн.

Найбільше значення для селекції мають такі види роду Fragaria:

Суниця лісова (F. vesca L.) – найпоширеніший вид у Європі, Північній Америці та Африці, Азії. В культурі не зустрічається, є ремонтантні та декоративні форми.

Суниці зелені, полуниці, клубніка лісова (F. viridis Dush., F. collina Ehrh.) поширений в Європі, в Азії доходить до Байкалу та Якутії. Плоди дрібні, кулясті чи яйцеподібні, рожевого або червоного кольору, у нижній частині без горішків. У культурі не поширена. Плоди збирають у природних популяціях.

Суниця східна (F. orientalis Los.) – поширений на Алтаї, в Західному Сибіру, Якутії, Забайкаллі, Монголії, Північному Китаї та Кореї. У культурі вид не зустрічається. Окремі екотипи можуть мати значення в селекції.

Суниця мускатна, клубніка європейська (F. moschata Dush., F. elatior Ehrh.) – поширений від Північної і Центральної Європи до Сибіру. Рослини дводомні. У промисловій культурі вид відсутній, деякі сорти зустрічаються в колекціях дослідних закладів та садівників-аматорів.

Виникає питання: чи збережеться видова ідентифікація культури вирощування – суниці ананасної від промислового насадження до полиці магазину? Аналіз навчальної шкільної та вузівської літератури, стандартів на продукти переробки показує, що на певному етапі товарообігу та маркетингового оформлення свіжої продукції чи продукту переробки вона вже повністю втрачена. Як результат, на полицях магазинів маємо полуницю свіжу, полуничне варення, джем, конфітюр, йогурт, сиркову масу тощо.

Не виключено, що повна відсутність правильних назв на цінниках у торгівельних мережах на свіжу продукцію та на етикетках продуктів переробки спричинена не тільки елементарним незнанням виробників але і своєрідним пристосуванням до того ж таки невігластва пересічного споживача. А можливо, слід піти від зворотнього і не пристосовуватися, а намагатися навчити, навіть посередництвом правильної етикетки.

Сфера застосування: Відділи маркування торгівельних мереж та переробних підприємств.

Рожко І.С., к.с.-г.н., доцент, Гель І.М., к.с.-г.н., доцент, Львівський національний аграрний університет

Питання та відповіді по садівництву Всі питання (673)

Новини садівництва та сайту Всього новин (31)

  • Хвороба груші -іржа Хвороба груші -іржаСадівники надсилають фотографії, ставлять питання, що сталося з грушею? Це хвороба чи шкідник? Як з цим боротися? Дійсно останні роки на груші все більше і більше появляється ця хвороба - іржа. 15 -20 рокіів тому про іржу на груші навіть... 2020-03-01 читати
  • Точне садівництво Точне садівництвоТехнологія Smart Fresh. Що це таке? На чому вона заснована? Нова стаття "Високотехнологічне садівництво" надасть Вам можливість поверхнево ознайомитись з цією технологією. Взаєте хто є дистриб’ютером і представником цієї технології в Україні. 2020-02-14 читати
  • Зимове щеплення. Зимове щеплення.Статею "Зимове щеплення я роблю так." ми закінчуємо публікацію матеріалу який нам надав садівник-аматор Шляховий Григорій Никифорович з міста Чернігів. Сподіваємось, що його досвід допоможе і облегшить роботу по проведенню зимового щеплення в приміщенні.  Статті викладені мовою оригінала.... 2020-01-27 читати