Ампелографія як наука про види і сорти винограду для виноградарів аматорів.
Ампелографія – наука про види і сорти винограду. Вивчає закономірності мінливості властивостей сортів під впливом середовища та спрямованої дії людини.
Вперше термін «ампелографія» застосував польський вчений-природознавець Ф.Я. Сакс (1661). Наукові основи цієї науки були закладені іспанським основоположником графом Симоном де Рохас Клементе (1806) у праці «Дослідження сортів винограду, що ростуть в Андалузії». Теоретичні і методичні основи ампелографії, як науки, були закладені на початку ХІХ ст. у Франції. А вже в кінці цього століття питання ампелографії обговорювалися на конгресах у багатьох державах, і тоді була опрацьована інструкція для опису сортів, яка послужила розвитку єдиного підходу до вивчення та опису сортів винограду. У Відні в 1873 році для опису сортів винограду прийнята єдина система, розроблена Міжнародною ампелографічною комісією.
У Російській імперії та в радянські часи ампелографії також надавали неабиякого значення. Так, в 1900-1911 рр. С.І. Коржинський видає у двох томах «Ампелографію Криму» з фотографіями кращих сортів. З 1946 по 1972 рр. у тодішньому Всесоюзному науково-дослідному інституті виноробства та виноградарства «Магарач», згідно єдиної системи, розробленої Міжнародною ампелографічною комісією, була підготовлена праця «Ампелография СССР», де описано 3070 сортів, у тому числі 1775 вітчизняних і 1295 зарубіжних і видано альбом «Лучшие сорта винограда СССР», де представлено 182 сорти винограду.
Ампелографія ділиться на загальну і спеціальну. Загальна включає систематику, класифікацію і походження сортів винограду, а також методики ампелографічних досліджень і порівняльної ампелографії. Спеціальна ампелографія вивчає окремі сорти, приводить їх ампелографічний опис, агробіологічну і господарсько-технологічну характеристику і методики визначення.
Завдання ампелографії. Ампелографія сприяє реєстрації та обліку сортового фонду винограду у всіх районах його вирощування, впорядкуванню наукових назв (синоніми, омоніми), вирішенню питань сортового районування і спеціалізації виноградарства шляхом виявлення найцінніших сортів для різних виробничих потреб і конкретних районів вирощування, просуванню культури винограду в нові райони, підбору й використанню сортів, якості вихідного матеріалу при селекції, дотриманню агротехніки, виходячи з біологічних особливостей сортів.
Ампелографія має велике значення для вивчення генофонду і створення банку відомостей про виноград. Вміння розпізнавати сорти за характерними зовнішніми ознаками знаходить застосування в практиці виноградарства при апробації та масовій селекції виноградних насаджень з метою вирощування чистосортного садивного матеріалу винограду.
На жаль, на сьогодні, навіть у науково-популярних фахових журналах в статтях, де аналізують і описують сучасний сортимент винограду не дотримуються єдиної системи і схеми ампелографічного опису. Як правило, сорти описують лише за ознаками ягід та грона, та, в кращому випадку, подають показники урожайності та морозостійкості, і вкрай рідко, вказують на походження сорту. Це не дивно для виноградарів-аматорів, але фахівці з вищою освітою, дипломовані агрономи і виноградарі не повинні допускати подібних помилок.
Пропонуємо аматорам у виноградарстві освоїти схему ампелографічного опису сортів, для подальшого використання в практичній роботі, для розпізнавання сортів, особливо з метою вирощування садивного матеріалу.
Схема ампелографічного опису
Для того щоб дати правильну характеристику сорту, користуються методами ампелографічного опису, основою яких є об’єктивна оцінка окремих ознак і властивостей, з урахуванням їх мінливості під впливом умов зовнішнього середовища.
Сорт описують за спеціально розробленою схемою у відповідному порядку:
І. Назва сорту в основному районі його поширення. Синоніми, інші назви сорту з вказівкою районів, де вони вирощуються.
ІІ. Походження сорту. Місце виведення. Автор сорту. Вихідний матеріал. Вид. Еколого-географічна група.
ІІІ. Історія впровадження і поширення сорту в Україні.
ІV. Сучасний ареал сорту.
V. Ботанічний опис. Враховують і дають характеристику місця вирощування сорту (експозиція схилу, ґрунт, вік насаджень, система культури, формування, підщепа).
1. Молодий пагін (вказують опушення і забарвлення коронки і перших листків при довжині пагона 10 – 15 см).
Розрізняють такі основні типи молодих пагонів:
1) верхівка пагона (коронка) і листки голі (без опушення), блискучі, світло-зелені;
2) на верхівці пагона сіро-зелене забарвлення листя від збільшення інтенсивності опушення переходить до білого;
3) верхівка пагона і листки мають золотисто-жовте, оранжеве чи бронзове забарвлення;
4) верхівка пагона і листки мають рожеве чи винно-червоне забарвлення.
2. Однорічний пагін (забарвлення міжвузлів і вузлів). Визрілі восени пагони (лоза) у різних сортів різняться забарвленням вузлів і міжвузлів:
1) білі з сіруватим відтінком вузлів і міжвузлів;
2) слабо-рожеві з червоними вузлами;
3) світло-жовті з коричневими вузлами;
4) темно-червоні.
3. Листок. Для опису беруть листки середнього ярусу з 9 по 12-тий вузол пагона. Якщо помічене значне варіювання ознак листка на кущі, то це обов’язково зазначають. Хоча листки за розміром значно відрізняються за довжиною пагона і в різних умовах вирощування, вони все ж є надійною ампелографічною ознакою. Часто достатньо лише одного листя, щоб визначитися із сортом .
Листки різних сортів різняться між собою:
1) розміром (довжиною від вершини до нижньої частини листкової пластинки: до 10 см – дрібні, до 17 см – середні, більші 17 см – великі);
2) формою (округла, яйцеподібна, серцеподібна, клиноподібна);
3) розсіченістю (цілісний, три- і п’ятилопатевий, слабо, середньо, сильно розсічений);
4) поверхнею листка (гладка, дрібно-пухирчаста, велико-пухирчаста);
5) вигнутістю пластинки (донизу, догори, хвиляста, лійкоподібна);
6) забарвленням з верхнього і нижнього боку;
7) боковими вирізками (глибина і форма , верхні та нижні);
8) черешковою виїмкою – формою ;
9) кінцевими і крайовими зубцями ;
10) опушенням нижнього боку листка (без опушення – листок голий, опушення павутинне, щетинисте і змішане – повстяне);
11) черешком (коротший, рівний або довший головної жилки);
12) осіннім забарвленням листків (жовте, оранжеве, червоне, коричневе).
Продовження буде
І. Гель – к. с.-г. н., доцент кафедри садівництва Львівського НАУ
Питання та відповіді по садівництву Всі питання (678)
- Чи можна щеплювати черешню коли вночі передають мороз(-3)? Так щепити можна. Невеликі приморозки не шкодять щепленню кісточкових порід. Коли треба проводити зимове щеплення кісточкових культур? Дивіться тут
- Від черенка на груші починає чорніти листок між прожилками (дольками).... По опису схоже на Бактеріальний опік - небезпечне інфекційне захворювання культурних рослин сімейства розоцвітних, що викликається бактерією Erwinia amylovora....
- Як боротися з Тлею (попелицею) на зимовому щеплені? Для боротьби з попелицею на зимовому щепленні необхідно шкідника обприскати інсектицидом Актара 25 WG, або Конфідором в.р.к.. Більш детальніше про...
- Які потрібні добрива для зимового щеплення після висадки у грунт... Після висадки зимового щеплення в грунт, підживлення можна робити коли пагін щепленого сорту відросте на 25-30 см. Це приблизно від...
- Чи можна кропити залізним купоросом та мідним купоросом кісточкові дерева? Залізним купоросом можна оприскувати тільки по сплячим брунькам, ранньою весною проти мхів і лишаїв і зимуючих форм грибків. Мідний купорос...
- Я на 8 березня посадив яблуні і черешні (дички) .Чи... Оптимальний варіант щеплення, це коли підщепа прижита і добре вкорінена. Відбувається це на протязі року. Тому в ідеалі краще щепити...
- Якщо перещеплювати доросле дерево черешні, то потрібно залишати декілька гілок... Перещеплюйте все дерево. Не висохне. Навіть, якщо ваше шеплення не приживеться, то зі сплячих бруньок дерева виростуть нові пагони.
- Скажіть будь ласка, чи можна уже щепити черешню? На даний час (23.03.2019 р.) можна. Дивіться також інформацію по щепленню черешні тут.
- Чи можна щеплювати щойно викопані з поля дички яблунь та... Можна, але бажано щоб дички були з добре розвинутим корінням. Після висадки обов’язково полити (3-5 літрів води на підщепу).В подальшому...
- На протязі 3 тижнів повністю згрижений корінь в 4-х річної... Якщо це сталося в осінньо-зимовий період чи ранньої весни то це робота мишей, скоріше за все миші польовки. В теплий...
Новини садівництва та сайту Всього новин (31)
- Хвороба груші -іржа Садівники надсилають фотографії, ставлять питання, що сталося з грушею? Це хвороба чи шкідник? Як з цим боротися? Дійсно останні роки на груші все більше і більше появляється ця хвороба - іржа. 15 -20 рокіів тому про іржу на груші навіть... 2020-03-01 читати
- Точне садівництво Технологія Smart Fresh. Що це таке? На чому вона заснована? Нова стаття "Високотехнологічне садівництво" надасть Вам можливість поверхнево ознайомитись з цією технологією. Взаєте хто є дистриб’ютером і представником цієї технології в Україні. 2020-02-14 читати
- Зимове щеплення. Статею "Зимове щеплення я роблю так." ми закінчуємо публікацію матеріалу який нам надав садівник-аматор Шляховий Григорій Никифорович з міста Чернігів. Сподіваємось, що його досвід допоможе і облегшить роботу по проведенню зимового щеплення в приміщенні. Статті викладені мовою оригінала.... 2020-01-27 читати